MENU
Надіслати звернення до приймальні Запитати юриста-правозахисника

Як ознайомитися з матеріалами цивільної справи у суді?

У разі якщо Ви дізналися, що до Вас пред'явлено позовну заяву, або взагалі винесено заочне рішення суду, яким задоволено позовні вимоги відносно Вас, виникає необхідність звернутися до суду для ознайомлення з матеріалами судової справи.

Для цього необхідно звернутися до канцелярії суду з заявою щодо ознайомлення зі справою. Вказавши відому Вам інформацію по справі, по якій її можна ідентифікувати (як-то номер справи, прізвища позивача та відповідача тощо). У тому разі, якщо у справі вже ухвалено рішення, справа скоріш за все знаходитиметься в канцелярії і вам нададуть її для ознайомлення після написання вами відповідної заяви та перевірки ваших документів.

Якщо розгляд справи ще не завершено, її матеріали знаходитимуться у судді, який розглядає справу, про що вам повідомить працівник апарату суду та зорієнтує вас до якого кабінету треба піти.

Згідно з п. 13.2 "Про затвердження Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ" затвердженого Наказом Державної судової адміністрації України № 173 від 17.12.2013 року " Особи, зазначені у пункті 13.1 цієї Інструкції, мають право знайомитися з матеріалами цивільних, адміністративних, кримінальних проваджень і справ про адміністративні правопорушення протягом усього робочого дня апарату суду".

Таким чином, Ви маєте право ознайомитися зі справою у день звернення до суду для ознайомлення з судовою справою.

 

 Поділитися