MENU
Надіслати звернення до приймальні Запитати юриста-правозахисника

У 2005 році у мене помер чоловік. Він усе життя займався науковою діяльністю, на пенсію вийшов, як науковий співробітник, доцент, кандидат наук. Після його смерті я перейшла на його пенсію, точніше, стала отримувати 45% від його пенсії. Нещодавно дізналася, що як вдова наукового працівника я можу претендувати на суму, яка складає як мінімум 50% від його пенсії, а якщо у чоловіка були звання, то можу претендувати на 70%. Чи правда це?

Відповідно до ч. 13 ст. 37 ЗУ „Про наукову і науково-технічну діяльність” пенсія в разі втрати годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого наукового (науково-педагогічного) працівника (годувальника), які були на його утриманні (при цьому дітям пенсія призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника), у розмірі:
80 відсотків пенсії наукового (науково-педагогічного) працівника - на трьох і більше непрацездатних членів сім'ї;
60 відсотків - на двох непрацездатних членів сім'ї;
40 відсотків - на одного непрацездатного члена сім'ї.

Потрібно сказати, що до непрацездатних членів сім'ї померлого нанкового (науково-педагогічного) працівника належать особи, зазначені в статті 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

 Поділитися