MENU
Надіслати звернення до приймальні Запитати юриста-правозахисника

Я є власником приватної квартири на останньому поверсі. З часом на даху нашого будинку було пошкоджено гідроізоляцію. Під час опадів вода потрапляє до перекриття затоплюючи квартиру. Що мені робити?

На сьогодні правовідносини щодо здійснення права власності у багатоквартирному будинку регулюється Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (надалі -Закон). Відповідно до статті 1 Закону багатоквартирним будинком є житловий будинок, в якому розташовано три чи більше квартири. На підставі норм цього Закону Ви є співвласником спільного майна Вашого багатоквартирного будинку. Згідно зі статтею 7 Закону Співвласники будинку зобов’язані забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; використовувати спільне майно багатоквартирного будинку за призначенням; додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; виконувати рішення зборів співвласників; забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників та спільному майну багатоквартирного будинку; додержуватися чистоти в місцях загального користування і тиші згідно з вимогами законодавства; забезпечувати поточний огляд і періодичне обстеження прийнятого в експлуатацію в установленому законодавством порядку багатоквартирного будинку протягом усього життєвого циклу будинку та нести відповідальність за неналежну експлуатацію згідно із законом; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. З цього виходить, що співвласники будинку повинні самостійно забезпечувати технічне обслуговування власного майна. Яким чином це відбувається? Стаття 9 Закону надає роз’яснення щодо форми управління багатоквартирним будинком. Це або управитель (управляюча компанія), або об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ, АОСББ). 

Враховуючи викладене для вирішення питання щодо ремонту криши будинку Вам необхідно звернутися із заявою до управляючого будинком або до голови ОСББ (в залежності від форми управління вашого будинку).

 Поділитися