MENU
Надіслати звернення до приймальні Запитати юриста-правозахисника

Як подати заяву про вчинення кримінального провадження?

Якщо будь-яка особа стала свідком вчинення кримінального правопорушення їй необхідно сповістити правоохоронні органи України. Сповіщення правоохоронних органів можливе шляхом телефону або шляхом написання заяви про вчинення кримінального правопорушення до відділу поліції. Відповідно до статті 214 Кримінального процесуального Кодексу "Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування."

Поліція зобов'язана приймати і реєструвати заяви й повідомлення про злочини, у тому числі у формі електронного документу. Після звернення до поліції фізичній особі має бути видана довідка (повідомлення) щодо прийому та реєстрації її заяви.

 Для контролю за внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (надалі - ЄРДР), заяву про вчинення кримінального правопорушення краще подати особисто до відділу поліції або рекомендованим листом з повідмленням про вручення через поштове відділення.

Частина 2 статті 214 Кримінального процесуального Кодексу України зазначає, що досудове розслідування кримінального правопорушення розпочинається з моменту внесення відомостей з заяви про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР.

Щодо форми заяви, то законодавство України не передбачає особливих вимог або певної форми щодо складання цієї заяви. Обов'язково у заяві має міститися конкретні відомості про вчинення злочину та прохання особи прийняти невідкладних дій щодо реєстрації даної заяви у ЄРДР та початку досудового розслідування. Також у заяві можно зазначити докази, чи вказівки на такі докази, якщо такі данні відомі.

Якщо у відділі поліції не прийняли заяву або не відреагували на неї, особа, що подала цю заяву має право у 10 - денний термін звернутися до слідчого судді (районний або місцевий суд за місцем знаходження відділу поліції) зі скаргою на бездіяльність службових осіб відділу поліції.

 

 Поділитися