MENU
Надіслати звернення до приймальні Запитати юриста-правозахисника

Я пів роки працювала старшим лаборантом, після чого наступні пів роки навчалася у аспірантурі. Після 3 місяців перерви я почала працювати асистентом. Мені при нарахуванні оплати лікарняного листа оплатили лише 50%, не включивши час навчання в аспірантурі у стаж. Це вірно?

Страхові виплати на підставі листків непрацездатності виплачуються відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 року № 1105-ХІV. 

Так відповідно до ст. 18 Закону "Страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах." Право на отримання страховх виплат виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не пердбачено законом.

Ст. 24 Закону регламентує розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності. Так  ч.1 цієї статі зазначає: "Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

1) 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років;

 2) 60 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;

 3) 70 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

 4) 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;

 5) 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України "Про жертви нацистських переслідувань"; донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України "Про донорство крові та її компонентів"".

 Поділитися