MENU
Надіслати звернення до приймальні Запитати юриста-правозахисника

Як стягнути неустойку за несплачені аліменти (заборгованість), відповідно до ст. 196 Сімейного Кодексу України?

Відповідно до ст. 196 Сімейного Кодексу України "при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів. Неустойка не сплачується, якщо платник аліментів є неповнолітнім".

Потрібно сказати, що вищезазначена норма діє на заборгованість, яка виникла з 01. 01. 2004 року. Для отримання пені по заборгованості необхідна наявність однієї єдиної умови - вини платника аліментів, з якої ця заборгованість виникла. Доказ, підтверджуючий наявність вини неважко отримати, достатньо декілька разів звернутися до державної виконавчої служби з приводу неотримання аліментних платежів. Виконавча служба, в свою чергу, повинна зреагувати і підрахувати розмір виниклої заборгованості. Як тільки виконавча служба видасть довідку про розмір заборгованості, Ви маєте право рахувати пеню і звертатись до суду.
Крім того, варто звернути увагу, що щодо вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені) застосовується спеціальна позовна давність в один рік. (ст. 258 Цивільного кодексу України).  

 

 Поділитися