MENU
Надіслати звернення до приймальні Запитати юриста-правозахисника

Мою посаду скорочують на підприємстві відповідно до ст. 40 п. 1 КЗпП України (скорочення штату). Я маю переважне право в залишенні на роботі відповідно до ст. 42 п. 2 ( в сім"ї я единий працівник з самостійним заробітком). Дитина з 01. 09. 2007 розпочне навчання в вищому навчальному закладі на платній основі, але на цей момент я вже можу втратити роботу. Також я маю статус матері - одиначки, но відповідно до КЗпП України вже не маю льгот по забороні на звільнення ( дитині 17,5 років). Посади, які мені пропонує відділ кадрів підприємства, не відповідають моїй кваліфікації та попередньо займаній посаді. Чи є в мене шанси залишитись на підприємстві? Що я можу зробити, щоб уникнути звівльнення?

Важливим є відмітити те, що в процесі працевлаштування на вакантні посади і робочі місця, осіб, які підлягають звільненню у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці не діють правила про перевагу на залишення на роботі, встановленні ст. 42 Кодексу законів про працю України (надалі КЗпП України). Це означає, що адміністрація підприємства не зобов’язана надати Вам роботу тієї ж кваліфікації, за виключенням осіб, на яких поширюється дія Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, а також Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії, їх соціального захисту”. І якщо Ви відмовляєтесь від переведення на іншу пропоновану Вам роботу Ви можете бути звільненні на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України. 
Зазначаємо, що для того, що відбулося скорочення власник підприємства повинен персонально попередити працівників не пізніше ніж за два місяця до моменту змін в організації виробництва. Якщо такого попередження не було Ви можете оскаржувати Ваше звільнення, у зв’язку із недодержанням процедури. 

 Поділитися