MENU
Надіслати звернення до приймальні Запитати юриста-правозахисника

Якщо мене прийняли на роботу на місце жінки, яка знаходиться у декретній відпусці, коли вона вийде з відпустки, мене переведуть на іншу посаду або звільнять?

Кодекс законів про працю визначає чіткі підстави звільнення працівників з ініціативи власника, серед яких є п. 6 ст. 40 КЗпП України, який дає таку підставу, як поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу. Але цей пункт використовується якщо працівника на місці якого ви працюєте за рішенням суду поновлено на роботі. Водночас цей пункт прописаний не достатньо чітко, і тому раніше складалась поширювальне тлумачення поновлення на роботі, зокрема і поновлення осіб які працювали на виборних посадах, проходили військову службу. Але на сьогодні ця практика не використовується. 
А отже, не має підстав для Вашого звільнення у зв’язку із тим, що повертається працівник на місці якого Ви працюєте, з декретної відпустки. Але це у випадку, якщо з Вами укладено безстроковий трудовий договір, оскільки в багатьох випадках укладається строковий трудовий договір, після закінчення якого Вас може бути звільнення у зв’язку із закінчення строку такого трудового договору (п. 2. ст. 36 КЗпП України). 

 Поділитися